Sistemul de sănătate

Cel mai apreciat avantaj al Canadei este sistemul său de sănătate. Este un sistem facil, gratuit dar performant.

Normele după care funcționează sistemul de sănătate canadian sunt stabilite de guvernul federal, urmând ca fiecare provincie să poată adăuga facilitități funcție de bugetul propriu.

De acest sistem pot beneficia toți rezidenții permanenți și toți cetățenii chiar dacă nu sunt angajați. Pentru aceasta, după ce ajungeți în Canada și vă înregistrați ca și rezident permanent, asigurați-va că solicitați cât mai repede cardul de asigurare de sănătate pentru toți membrii familiei.

În primele trei luni după sosire nu puteți beneficia de asigurarea gratuită, de aceea este bine să aveți o asigurare privată, încheiată în țara de origine sau în Canada.

După ce obțineți cardul de asigurare puteți beneficia de examinări și tratamente acordate de medicii de familie sau medicii specialiști, de intervenții chirurgicale, analize, vaccinări, radiografii și bineînțeles spitalizare. Serviciile care nu sunt acoperite (chirurgie maxilo-facială, seviciile de ambulanță, medicamentele prescrise sau ochelarii și lentilele de contact), pot să facă parte din pachetul de avantaje oferite de angajator.

Cardul trebuie prezentat înainte de acordarea seviciilor medicale, în caz contrar e posibil să fie nevoie să plătiți serviciile oferite.

Cardul se folosește pe teritoriul altei provincii doar în caz de urgență. Daca vă mutați din provincia în care aveți înregistrat cardul, este indicat să il refaceți.

Singura interdicție de folosire este pentru alte persoane. Împrumutul cardului de asigurare se consideră caz penal și riscați să fiți deportat din Canada.