Sistemul social

Ajutorul social este garantat pentru toți rezidenții, suma acordată este funcție de numărul de persoane pe care îl are familia și nu are limită de timp.

Pentru a beneficia de acest ajutor, după primele trei luni petrecute pe teritoriul Canadei, trebuie să faceți dovada cheltuirii banilor avuți la intrarea în țară. Dovada se poate face cu ajutorul chitanțelor, a extraselor de cont sau a altor metode verificabile.

Șomajul este acordat doar persoanelor care sunt rezidenți canadieni și depinde de numărul de ore lucrate, vechimea în muncă, dacă au mai fost primite prestații anterior și de rata regională a șomajului.

Valoarea șomajului este de 55% din venitul brut realizat în ultimele 27 de săptămâni. Ca și în România, dacă ați părăsit în mod voluntar locul de munca, nu puteți beneficia de șomaj.

Tot Departamentul de Resurse Umane și Dezvoltare Socială este responsabil și cu plățile pentru boală și maternitate.

Pentru a beneficia de indemnizația de maternitate trebuie să aveți cumulate cel puțin șase sute de ore lucrate în ultimele cincizeci și două de săptămâni ale unui an calendaristic.

Alocația de stat pentru copii se acordă tutor familiilor care au copii cu vârsta de la 0-6 ani. Există deasemenea subvenții pentru grădiniță, la care se poate aplica pentru copiii cu vârsta de maxim nouă ani.

Dacă aveți venituri sub o anumită limită, și aveți cel puțin un copil, guvernul canadian vă acordă o subvenție lunară pentru plata chiriei. Pentru a obține acest ajutor, trebuie doar să completați o declarație de venit.