Alberta

Motto:puternic și liber


 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Alberta

Edmonton

1905

-7 (Mountain)

 

Alberta este o provincie canadiană vest-centrală, a patra ca mărime după Quebec, Ontario și British Columbia, fiind despărțită de aceasta din urmă la vest de lanțul Munților Stâncoși. Provincia are o suprafață de 661 848 kmp. Numeroasele sale râuri și lacuri sunt ideale pentru pescuit înnot și practicarea sporturilor nautice. Câteva dintre aceste lacuri sunt: Lake Claire, Wood Buffalo National Park, Lesser Slave Lake și Lake Athabasca.

Alberta are o populație de 3 645 257 de locuitori fiind una dintre cele mai populate provincii de preerie ale Canadei.

Devine oficial provincie a Canadei la 1 septembrie 1905, la aceași dată cu provincia vecină Saskatchewan.

Climatul preponderent al Albertei este unul continental, cu veri calde și ierni friguroase. O caracteristică particulară a climatului de aici este faptul că soarele strălucește mai multe zile pe an decât oriunde altundeva pe teritoriul canadian, iar frigul iernii este adesea îmblânzit de vântul cald dinspre vest, căruia i se spune ”chinook” . Influențele arctice din nord crează condiții prielnice pădurilor boreale, în timp ce în partea sudică a provinciei întâlnim o climă semiaridă.

Aproape 75% din numărul total de locuitori ai provinciei sunt concentrați în coridorul Calgary-Edmonton, aceasta fiind cea mai densă zonă urbanizată a Canadei.

Edmonton este și capitala Albertei și este localizat în centrul provinciei, fiind unul dintre cele mai mari orașe din lume. Lista obișnuitelor delectări metropolitane este destul de lungă: muzee (Royal Alberta Museum, Art Gallery), o orchestră simfonică, festivaluri aproape tot timpul anului și o minunată rețea de spații verzi amenajate pe valea lui North Saskatchewan River care taie în două aria construită.

Pe lângă rețeaua de tip grilă specifică orașelor americane, Edmontonul dispune de o vastă rețea de pasaje ce oferă refugiu în fața rigorilor iernii. Învățământul universitar în Edmonton este reprezentat de: University of Lethbridge, University of Calgary, Grant MacEwan University, Athabasca University și University of Alberta, aceasta fiind și cea mai veche, fiind înființată în anul 1906.

Calgary, al doilea oraș ca importanță se află la 280 km sud de capitală. Orașul este situat la 914 metrii altitudine, în ținutul cawboy-lor și al ranch-urilor din Alberta, la est având cortina incomparabilă a lanțului Munților Stâncoși.

Din lista obiectivelor turistice din Calgary trebuie să menționăm Calgary Tower, care cu cei 190 de metrii ai săi oferă o imagine panoramică asupra orașului, Calgary Zoo, Grădina Botanică și Parcul Preistoric, Fort Calgary, Glenbow Museum, Eritage Park, Historical Village.

Calgary nu este numai un mare centru economic al provinciei ci și unul dintre cele mai mari centre universitare. Câteva dintre cele mai importante Universități de aici sunt: Mount Royal University, University of Calgary, Athabasca University și University of Alberta.

Economia provinciei Alberta este una dintre cele mai puternice economii a Canadei. Aceasta este susținută de industria țițeiului, de agricultură și tehnologie.În această provincie se produce aproape jumătate din cantitatea totală de carne de vită din Canada. Efectivele de animale deținute de această provincie sunt impresionante, peste 3mil capete, fiind din această cauză unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de carne de vită.

Alberta este al doilea mare exportator de gaze naturale și al patrulea mare producător pe plan mondial.

Toate aceste caracteristici fac din Alberta una dintre cele mai dezirabile provincii ale țării.