British Columbia

Motto: Splendoare fără sfârșit


 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

British Columbia

Victoria

1871

-8 (Pacific)

-7 (Mountain)

 

British Columbia este cea mai vestică provincie a Canadei. În anul 1871 ea devine a șasea provincie federală a Canadei. Suprafața terestră a provinciei se întinde pe 944 735kmp, fiind populată de aproximativ 4,42 milioane de locuitori, dintre care aproape 2.5milioane se află în orașul Vancouver. Acesta este și cel mai mare oraș al provinciei și al treilea din Canada.

Capitala provinciei British Columbia este Victoria și este situat în sudul Insulei Vancouver. Alte orașe importante ale provinciei sunt: Surrey, Burnaby, Coquitlam, Richmond, Delta, majoritatea acestora aflându-se în sudul provinciei.

Relieful provinciei British Columbia este muntos în proporție de 75%, cea mai mare parte fiind împădurit, doar 5% fiind arabil. Acest delief se pretează foarte bine pentru cultivarea viței de vie, cu precădere în zonele Okonagan, Cowichan Valley sau Fraser Valley cu podgoriile lor deja faimoase.

Partea vestică a Insulei Vancouver precum și restul coastei este acoperită de pădure tropicală-temperată, în timp ce zona centrală a provinciei, prezintă zone semiaride până la deșertice. De la jumătatea provinciei spre nord, datorită climatului subarctic, apar pădurile boreale.

Economia provinciei British Columbia este bazată în special pe resurse. Cele mai multe locuri de muncă se regăsesc în marile centre urbane, în domeniul vânzărilor, al vânzărilor și al serviciilor.

Regiunea Vancouver este numită și Hollywood North, datorită industriei cinematografice, clasându-se a treia ca importanță după Los-Angeles și New York City.

Un aport major la dezvoltarea economică a provinciei îl aduce comerțul internațional. British Columbia este poarta vestică a Canadei, datorită numeroaselor porturi navale și a căilor ferate transcontinentale prin care tranzitează zilnic mărfuri către interiorul continentului.

Clima blândă din Fraser și Okonagan in special, favorizează practicarea agriculturii, fiind îndeletnicirea principală în aceste zone.

Trebuie menționată exploatarea resurselor naturale, în special cea forestieră și cea minieră din nord specifică atât de multor regiuni din Canada.

British Columbia este provincia care oferă cele mai multe și cele mai variate modalități de petrecere a timpului liber. Terenul predominant muntos cu numeroasele lacuri și rezervații naturale cu masive întinderi de păduri oferă cadrul ideal de drumeții și camping, alpinism, dar și vânătoare și pescuit, British Columbia fiind faimoasă pentru numeroasele fonduri de vânătoare care atrag anual mii de iubitori ai acestui sport. Sky-ul și snowboardingul atât de populare în ultimii ani, sunt practicate de foarte mulți canadieni din această provincie.

Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2010, de la Whistler Blackcomb lângă Vancouver a făcut celebră această stațiune montană atrăgând turiști din toată lumea. La fel de iubite sunt și sporturile de apă sailing-ul, kayaking-ul și sailboarding-ul practicate atât pe lacurile și râurile provinciei cât și pe coasta Oceanului Pacific.

Specific provinciilor dens populate, marile centre culturale și universitare nu lipsesc nici în această provincie. Cele mai frumoase muzee dar și cele mai prestigioase universități se găsesc în Vancouver și Victoria. Muzeul Vancouver, Muzeul Maritim, Muzeul de Antropologie al U.B.C. Din Vancouver sau Art Gallery of Grater Victoria și Royal British Columbia Museul din Victoria sunt doar câteva din lungul șir de muzee ale acestor metropole canadiene.

Dintre cele cinsprezece universități ale provinciei British Columbia, cele mai reprezentative sunt: Universitatea British Columbia – care are cel mai mare număr de studenți din vestul Canadei, Fairligh Dickinson University, Emily Carr University of Art and Design din Vancouver, Royal Roads University, University Canada West și University of Victoria din capitala provinciei.