Economie

Economia Canadei se află pe locul unsprezece mondial în topul țărilor cu o economie dezvoltată. În anul 2012 bugetul național se ridica la aproximativ 1.77 trilioane de dolari. Canada este membru al OECD (Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică) și al G8. Aceasta face din această țară una dintre primele zece națiuni ale lumii în ceea ce privește relațiile comerciale. Canada are o economie mixtă, fapt care o clasează deasupra Statelor Unite ale Americii și a multor țări vest europene, având în același timp o rată de șomaj foarte redusă.

Începând cu perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, creșterea manufacturieră din Canada și sectorul serviciilor au transformat naținea dintr-o mare economie rurala în una industrializată.

Cu toate că, asemeni celorlalte țări dezvoltate, economia Canadei este dominată de industria serviciilor (un sfert din angajați lucrând în acest sector), aceasta se deosebește de celelalte țări dezvoltate prin importanța sectorului primar al economiei și anume industria petrolieră. Canada este una dintre puținele națiuni dezvoltate care sunt exportatoare nete de energie, iar acest lucru se datorează marilor resurse de petrol și gaz din Alberta și a celor de gaze naturale din partea Atlantică a țării. Imensele platforme petroliere din Atabasca clasează Canada pe locul doi ca rezerve de petrol după Arabia Saudită.

Canada este deasemenea unul dintre furnizorii principali mondiali de produse agricole. Preeriile canadiene sunt dintre cele mai mari producătoare de grâu, rapita-Brassica campestris și alte cereale.

Producător masiv de zinc și uraniu, Canada este și un exportator de vârf pentru metale precum aur, nichel, aluminiu și mercur. Multe orașe din nordul Canadei unde agricultura este dificil sau aproape imposibil de practicat, sunt totuși prospere datorită mineritului și exploatării lemnului.

Sectorul manufacturier din sudul provinciei Ontario și Quebec reprezintă o particularitate importantă a economiei prin industria de automobile și cea aeronautică.

Criza mondială din 2008 nu a ocolit nici Canada, dar datorită sistemului bancar, al surplusului bugetar și al politicii pe termen lung a guvernului vizavi de reducerea datoriei naționale, în anul 2012 economia Canadei s-a stabilizat.

Datorită faptului că în Europa efectele crizei globale se resimt încă, exporturile Canadei spre această zonă s-au redus, dar au crescut exporturile (în special cel de petrol) către Asia, China tinzând să devină unul din partenerii principali, după SUA, Japonia și Anglia.