Generalități

Localizată în partea de nord a continentului american, Canada, se întinde de la oceanul Atlantic în est până la oceanul Pacific în vest și până la oceanul Artic în nord, fiind a doua țară ca mărime din lume și având în același timp, cea mai lungă graniță terestră cu un singur stat – granița din sud cu Statele Unite ale Americii.

Teritoriul care este acum Canada, a fost locuit timp de milenii de diferite popoare aborigene. La sfârșitul secolului XV expedițiile coloniale franceze și engleze au explorat și s-au așezat pe această coastă a Atlanticului.

Franța a cedat aproape toate coloniile sale nord americane în favoarea Marii Britanii în anul 1763, în urma războiului franco-indian.

În 1867 prin unirea a trei coloni britanice ia ființă primul dominion federal canadian. În curând alte provincii și teritorii au aderat la aceasta primă federație urmând ca în anul 1982 să fie semnat „Canada Act 1982”, act ce marchează formarea statului canadian de azi. Canada este astăzi o țară compusă din zece provincii și trei teritorii, un stat cu un sistem federal, o democrație parlamentară având în același timp titlul de monarhie constituțională sub Coroana Marii Britanii. Primul ministru este șeful guvernului iar guvernatorul general al Canadei este reprezentantul local al reginei Elisabeta a-II a Marii Britanii.

Canada este o țară multiculturală, având două limbi oficiale – engleza și franceza. Statistic, populația Canadei era în 2013 de aproximativ 35mil locuitori.

Economia avansată a Canadei, una dintre cele mai dezvoltate ale lumii se bazează pe abundența resurselor naturale și pe relațiile de afaceri și parteneriatele pe care le are în special cu Statele Unite ale Americii.

Canada este una din cele mai dezvoltate țări din lume aflându-se pe locul nouă mondial după criteriul venitului pe cap de locuitor și pe locul șase după nivelul de trai.

La nivel mondial, Canada ocupă unul din primele locuri datorită sistemului său de învățământ performant și accesibil, al transparenței politice, al libetăților sociale și economice, și datorită calității vieții.

Canada este recunoscută ca și una dintre marile puteri mondiale fiind membră G7, G8, G20, NATO, NAFTA, OECD, WTO, Common wealth of Nations, Francophonie, OAS, APEC și UN.