Geografie

Canada ocupă cea mai mare parte a continentului Nord-American având o suprafață de 9 984 670 kmp din care întinderile de apă dulce ocupă 8.92% din suprafața totală, respectiv 891 163 kmp.

Canada se învecinează cu Statele Unite ale Americii la sud și nord-vest (Alaska), cu Groenlanda la nord-est iar teritoriul său se întinde de la Oceanul Atlantic în est până la Oceanul Pacific în vest și cel Arctic în nord.

Fiind astfel înconjurată de trei oceane, Canada se mândrește și cu faptul că deține cea mai lungă linie de coastă din lume, respectiv 202 080 km lungime. Totodata deține și cea mai lungă graniță terestră cu un singur stat, cu Statele Unite ale Americii, lungimea graniței fiind de 8 891 km.

Vastul teritoriu al Canadei face ca această țară să fie plasată pe locul doi ca mărime după Rusia și excluzând suprafețele de apă, se situează pe locul patru ca intindere de uscat.

Vârful nordic al insulei Ellesmere aflându-se la latitudinea de 82.5 grade nord, la doar 834 km de polul Nord, găzduiește cea mai nordică așezare permanentă din Canada și din lume, aceasta fiind baza forțelor militare canadiene (Canadian Forces Station Alert).

Cu un teritoriu atât de vast, este normal ca această țară să posede o faună foarte variată și să se bucure de o diversitate geologică, climatică și demografică impresionantă.

Încă de la începutul ultimei ere glaciare, Canada deține opt sectoare distincte împădurite incluzând extinsele păduri boreale care acoperă Scutul Canadian.

Multitudinea de lacuri, aproximativ 31 700, de pe teritoriul Canadei reprezintă 60% din rezerva de apă dulce a Pământului. O altă particularitate o reprezintă ghețarii de apă dulce din Munții Stâncoși și Munții de Coastă.

Din punct de vedere tectonic, Canada este o țară cu vulcani activi (Mount Meager, Mount Garibaldi, Mount Cayley, Complexul Vulcanic Mount Edziza).

Cu toate că populația Canadei de doar 33mil locuitori pare infimă raportată la vastul teritoriu de aproape 10mil kmp, densitatea de 3.3locitori/kmp nu este una realistă, majoritatea populatiei fiind concentrată în partea de sud a țării, astfel încât Canada nu este lipsită de marile aglomerații urbane atât de caracteristice țărilor dezvoltate.

Întinzăndu-se de la latitudinea de 41de grade sud până la 84 de grade nord și longitudinea de 52 de grade est și 141 de grade vest, clima Canadei este una extrem de variată. Întâlnim de la clima polară din extremul nord la clima continentala din sud și cea temperată pe coastele de est și vest.

Iernile pot fi foarte aspre în majoritatea zonelor cu precădere în provinciile de preerie, unde întâlnim un climat continental, aici înregistrându-se o medie de -15 °C, dar putând să scadă până la -40 °C, fiind caracterizate de vânturi reci și puternice. În regiunile din interiorul continentului zăpada poate fi prezentă până la șase luni pe ani, în timp ce în partea de nord zăpada este prezentă tot timpul anului. Zona de coastă (British Columbia) prezintă o climă temperată, cu ierni blânde și ploioase. În timpul verii, temperaturile de pe coastele de est și vest ajung până la 20 grade Celsius în timp ce în interiorul continentului temperaturile variază între 25-30 °C, ajungând doar ocazional la 40°C.