Imn, Drapel, Simboluri

Imnul

Imnul națion al Canadei este ”O Canada”.

Inițial, această piesă a fost comandată de către guvernatorul provinciei Quebec, Theodore Robitaille, pentru ceremonia din anul 1880 a zilei de Sf. Ioan Botezătorul. Calixa Lavallée a scris muzica după un poem patriotic francez-canadian scris de poetul și judecătorul Sir Adolphe-Basile Routhier. Versurile au fost inițial scrise în franceză și traduse în engleză abia în anul 1906.

Robert Stanley Weir scrie apoi în 1908 o altă versiune în engleză, care, fiind mai populară, face ca azi aceasta să fie versiune oficială, cu toate că nu corespunde în totalitate cu versiunea franceză. Versurile lui Weir au fost de două ori revizuite, luând forma actuală în anul 1980, pe când versiunea franceză a rămas nealterată.

"O Canada", a servit ca imn național de facto din 1939, devenind oficial imnul național al Canadei în 1980, când prin semnarea decretului ”Act of Parliament” a primit acceptul regal și a intrat în vigoare la 1 iulie, ca parte a festivității ”Dominion Day”.

Drapelul

Drapelul Național al Canadei, adoptat în 1965 pentru a înlocui Steagul Uniunii este de asemenea, cunoscut sub numele de Maple Leaf și l'Unifolié (dinfranceză tradus: "o-frunză"), este un steag bicolor, format din două benzi roșii ce bordează un pătrat alb, în mijlocul căruia este reprezentată stilizat, o frunză de arțar de culoare roșie.

Primul drapel al Canadei a fost utilizat neoficial încă din anii 1890, fiind aprobat prin Ordinul Consiliului în 1945 pentru a se utiliza "ori de câte ori locul sau ocazia poate face dezirabil un pavilion distinct canadian".
În 1964, prim-ministrul Lester B. Pearson a numit un comitet pentru a rezolva problema oficializării drapelului. Din trei opțiuni de design, a fost selectată varianta propusă de George Stanley și Ioan Matheson, care s-au inspirat din drapelul Colegiul Militar Regal din Canada. Oficial drapelul este adoptat pe 15 februarie 1965, dată care este acum sarbatorită anual ca Ziua Drapelului Național al Canadei.
Multe alte steaguri diferite au fost create pentru a fi utilizate de către funcționarii canadieni, organisme guvernamentale, și forțele militare. Cele mai multe dintre aceste opțiuni conțin motivul frunzei de arțar într-un fel sau altul.

Steagul Marii Britanii este de asemenea un steag oficial în Canada.

Drapelul Marii Britanii

Drapelul de facto al Canadei până în 1964

Drapelul Canadei în varianta din 1964

Drapelul Canadei din 1965 până în prezent

 

Simboluri

Frunza de arțar: folosirea frunzei de arțar ca simbol al Canadei datează încă din secolul al XVIII-lea, ea fiind prezentă pe steagul actual și pe cel precedent, pe moneda de un cent, și deasemenea pe stemă.

Coroana regală: este prezentă pe Stema regală a Canadei, pe steagul Guvernatorului General, pe stemele majorității provinciilor și teritoriilor, pe ecusoanele Forțelor Armate Canadiene, a multor regimente și forțe polițienești, precum și pe multe clădiri și semne rutiere. Imaginea reginei apare în clădiri guvernamentale, baze militare și școli, pe timbre, pe bancnotele de 20 de dolari și pe reversul tututor monedelor.

Canada este cunoscută pentru păduri vaste și lanțuri de munți întinse, și pentru fauna bogată, cu elani, castori, caribu, urși polari, urși grizli și numeroase rațe și gâște canadiene. Castorul : este legat intrinsec de faptul că istoria economică a Canadei este bazată pe comerțul cu blănuri.

Siropul de arțar: este strâns legat de identitatea națională a Canadei.

Poliția Regală Canadiană Călare : este singura din lume care are autoritate atât la nivel național, federal, provincial cât și municipal.

Hocheiul :sportul cel mai popular al țării, care este folosit adesea ca simbol de unitate și mândrie.

Mai recent și alte simboluri au devenit o sursă de mândrie națională. Astfel, campania publicitară „Eu sunt canadian” a concernului Molson a reușit să lege ideea de naționalism de o marcă internă de bere. În mod nefericit însă, după un scurt timp de la lansarea reclamei, firma Molson a fost cumpărată de compania americană Coors.

Pe lângă aceste simboluri, fiecare provincie își are propriile sale simboluri, motto-uri și steaguri proprii, demonstrând încă o dată multiculturalitatea acestei țări.