Insula Prințului Edward

Motto:cel mic e protejat de cel mare

 

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Prince Edward Island

(Insula Prințului Edward)

Charlottetown

1873

-4 (Atlantic)

 

 

Insula Prințului Edward este cea mai mică provincie atât ca și teritoriu (5 660kmp) cât și ca populație (aproximativ 140 200). Această insulă a purtat și numele de ”Grădina Golfului” din cauza peisajului pastoral și al terenurilor agricole luxuriante din întreaga provincie dar și numele de ”Locul de naștere al Confederației”, deoarece aici a avut loc în 1864 Conferința de la Charlottetown. Cu toate acestea, Insula Prințului Edward a devenit a șaptea provincie a Canadei abia în anul 1873.

Numele insulei a fost dat după prințul Edward, Duce de Kent și Strathearn (1767-1820), al patru-lea fiu al regelui George al III-lea și tatăl reginei Victoria.

Clima se caracterizează prin precipitații abundente pe tot parcursul anului, cu intensificări spre sfârșitul toamnei, începutul iernii și până spre mijlocul primăverii.

Economia provinciei este susținutăă de agricultură, turism și pescuit. Chiar daca recent au fost descoperite depozite de gaze naturale, exploatarea sa nu constituie încă o preocupare de top. Agricultura, pe de altă parte, rămâne industria dominantă încă din timpul colonizării. Diferența este că după secolul al XX-lea, culturile de cartofi au înlocuit fermele mixte, ajungând astfel să se producă aici o treime din producția de cartofi a Canadei. În același timp, provincia este un important producător de cartofi de sămânță, exportând în peste douăzeci de țări ale lumii.

În ultima decadă economia insulei a crescut semnificativ datorită dezvoltării unor domenii precum industria aerospațială, biologia, IT-ul, și resursele regenerabile. Dintre acestea, numai domeniul aerospațială numără 25% din producția de export a insulei.

Aici, guvernul a instaurat reguli extrem de stricte cu privire la deținerea de pământ de către cei care nu sunt rezidenți, iar rezidenților și corporațiilor le este restricționată deținera de pământ la 400 și respectiv 1 200 hectare. Celor care nu sunt rezidenți le este restricționat deasemenea deținerea de pământ pe țărmuri.

Multe dintre comunitățile aflate pe teritoriul de coastă al insulei se bazează pe recolta dată de pescuitul de homari, stridii, pește și culturile de midii.

O particularitate a acestei provincii o constituie interzicerea folosirii ambalajelor de unica-folosință pentru îmbutelierea băuturilor precum berea sau sucurile, încă din anul 1976, ca o măsură de protecție a mediului. În 3 mai 2008, acestă interdicție a fost revizuită datorită introducerii unor programe de reciclare în provinciile vecine.

Insula Prințului Edward are cele mai mari taxe pentru vânzarea cu amănuntul, stabilită în 2008 la 10%.

În prezent, 15%din energia electrică consumată este generată de morile de vânt, guvernul provincial dorind ca până în 2015 procentul să crească până la 50%.

Charlottetown, capitala provinciei găzduiește și Universitatea Insulei Prințului Edward. Provincia deține și unicul liceu crestin dintre toate Provinciile Maritime, Maritime Christian College. Centrul istoric al orașului este caracterizat de o frumoasă arhitectură georgiană, care dă un farmec aparte minusculei capitale.

Dimensiunea redusă a provinciei nu o privează pe aceasta de existența unei vieți culturale însemnate sau de oferirea tuturor serviciilor necesare. În ciuda faptului că insula are cel mai mic parc național, Parcul Național al Insulei Prințului Edward, este unul dintre cele mai populare, falezele din gresie roșie sfărmicioasâ creând minunate puncte de observare panoramică.