Manitoba

Motto: glorios și liber

 

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Manitoba

Winnipeg

1870

-6 (Central)

 

Manitoba este o provincie de preerie a Canadei cu o suprafață de 649 950 kmp.

Clima provinciei se caracterizează prin masele de aer reci arctice din nord și ploi abundente în sud. Cu toate acestea, provincia Manitoba este cea mai însorită provincie canadiană, în timpul iernii și al primăverii clasându-se pe primul loc în ceea ce privește cerul senin de care locuitorii acesteia se bucură tot timpul anului.

Climatul continental și planeitatea topografiei favorizează agricultura făcând din aceasta ramura de bază a economiei în zonele fertile din sudul și vestul provinciei. Din categoria industriilor cu o importanță majoră fac parte și industria transporturilor, cea manufacturieră, a mineritului, exploatarea lemnului și industria turismului.

Capitala Manitobei, Winnipeg este și cel mai mare oraș al provinciei, clasându-se pe locul opt în rândul metropolelor canadiene, deținând 60% din totalul locuitorilor provinciei.

Drept urmare aici se află patru din cele cinci universități ale provinciei, toate patru având echipe sportive profesioniste (Canadian Mennonite University, Central Michigan University, Collegé Universitaire de Saint-Boniface și University of Winnipeg). Tot în Winnipeg se desfășoară și cele mai multe activități culturale.

Primele însemnări în istoria provinciei Manitoba datează de la sf. Sec al XVII-lea, când comercianții de blănuri ajung pe acest teritoriu urmând ca în anul 1870 Manitoba să devină provincie a Canadei.

Marea criză economică care a avut loc la nivel mondial în urma celui de al Doilea Război Mondial nu a ocolit nici Canada, având efecte devastatoare în rândul tuturor păturilor sociale prin creșterea masivă a șomajului și scăderea drastică a veniturilor. Este momentul în care ia naștere Partidul Democrat din Manitoba, fiind unul din partidele politice majore ale provinciei și care se află la putere și în prezent fiind condus de premierul Greg Selinger.

Uneori trecute cu vederea de turiștii captivați de farmecul evident al Munților Stâncoși sau al metropolelor din est, Manitoba oferă peisaje cu mult mai variate decât se presupune, precum și o moștenire culturală de o valoare excepțională. Winnipegul reprezintă încă ”Poarta către Preerii”, în ciuda dezvoltării marilor orașe din vestul îndepărtat.

Winnipeg, care este situat strategic la punctul de întâlnire dintre Scutul Canadian și frontiera canadiană, este locul de confluență a unora dintre cele mai reci vânturi ale Americii de Nord. Din această cauză arhitecții au găsit o ingenioasă metodă de a proteja populația, mutând majoritatea activităților sub pământ.

Cele mai importante obiective turistice ale acestei provincii sunt Muzeul din Manitoba, Sediul Parlamentului, Galeriile de Artă din Winnipeg, Parcul Național Riding Mountain, Muzeul St. Boniface, iar în orașul Churchill iarna apariția aurorei boreale constituie atracția principală.