New Brunswick

Motto: spernața restaurată

 

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Nnew Brunswick

(Noul Brunswick)

Fredericton

1867

-4 (Atlantic)

 

New Brunswick, această provincie maritimă de 72 908 kmp și cu o populație estimată în 2011 de aproape 752 000 locuitori este o provincie bilingvă. Cu toate că Fredercton este capitala provinciei, Saint John este cel mai populat oraș.

Din totalul suprafeței acestei provincii, 80% este acoperit cu păduri, terenurile agricole găsindu-se pe valea superioară a râului St. John River (cel mai prețios produs al agriculturii fiind culturile de cartofi).

Centrele urbane ale provinciei au servicii moderne bazate pe economia dominată de sectoare precum cel de sănătate, educație, finanțe sau cel de asigurări. Aceste sectoare sunt echitabil distribuite între cele trei principale centre urbane. Astfel, industria grea și serviciile portuare se găsesc în Saint John, Fredericton e dominat de serviciile guvernamentale, universitare și militare, iar Moncton s-a dezvoltat ca centru comercial, de transport și distribuție, cu importante terminale aeriene și feroviale.

Economia centrelor rurale se bazează pe ramura forestieră, fermele mixte și pescuitul. În micile orășele precum Atholville sau Miramichi găsim multe gatere și mori de celuloză și hârtie.

Din nordul provinciei se extrag metale grele și zinc. Sussex-ul este regiunea care deține unul din cele mai mari depozite de carbonat de potasiu. Depozite de petrol și gazele naturale au fost deasemenea exploatate în această regiune.

Cele mai valoroase capturi de pește sunt cele de homar, scoici și crab regal. Fermele de somon de Atlantic din Passamaquoddy Bay aduc un aport substanțial economiei locale.

O particularitate a zonei o reprezintă marea diferență de nivel dintre flux și reflux. Aceasta face ca plimbarile pe coaste să fie periculoase, dar aduce cu sine balenele cu înotătoare și pe cele cu cocoașă atrase de abundența de crustacee. Fenomenul este unic în lumea marină, iar magnificul spectacol merită văzut măcar o dată în viață.