Nova Scotia

Motto:unul apără și celălalt cucerește

 

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Nova Scotia

(Noua Scoție)

Halifax

1867

-4 (Atlantic)

 

 

Nova Scotia este una dintre cele trei Provincii Maritime ale Canadei și cea mai populată din cele patru Provincii Atlantice ale țării. Amplasată aproape la mijlocul distanței între Ecuator și Polul Nord, Nova Scotia este penultima provincie ca mărime a Canadei. Suprafața de aproximativ 55 kmp și populația de aproximativ 921 730 locuitori, fac ca Nova Scotia să fie a doua cea mai populată provincie. Capitala provinciei, Halifax este totodată și cel mai mare oraș al provinciei, care, deși are multe din atributele unei metropole, rămâne marcat de istoria sa.

În ciuda faptului că Nova Scotia este aproape în totalitate înconjurată de ocean, clima este mai degrabă una continentală, dar temperaturile extreme specifice acestui tip de climă sunt îmblânzite de curenții oceanici.

Lupta împotriva rasismului și a sexismului au o istorie lungă în Nova Scotia. Provincia a fost a treia care a adoptat legislația privind drepturile omului, în 1963, urmând ca în 1967 să fie înființată Comisia Drepturilor omului din Nova Scotia.

Economia provinciei, care s-a bazat în trecut doar pe pescuit este acum mult diversificată. Nova Scotia are astăzi o economie bazată pe resurse precum petrolul, gazul, ghipsul, siliciul, turba, este al patrulea mare producător de filme, agricultura și turismul fiind deasemenea foarte dezvoltate. În același timp această mică provincie este cel mai mare exportator de brazi de Crăciun, homari, ghips (sulfat de calciu) și fructe de pădure.

Nova Scotia are mai mult de 450 de școli și 10 universități (Acadia University, Atlantic School of Theology, Cape Breton University, Dalhousie University, University of King's College, Mount Saint Vincent University, NASCAD University, Saint Francis Xavier University, Saint Mary's University, Université Sainte-Anne).

Peisajele care alcătuiesc mozaicul acestei regiuni diferă de la interiorul împădurit și parcă pustiu prin contrast cu populatele coaste cu porturi și sate pescărești.

Cultura provinciei este bine reprezentaă în multiplele muzee și galerii dar și prin arhitectura păstrată în ciuda istoriei și sport. Astfel, la Muzeul Maritim al Atlanticului se pot vedea pe lângă numeroase tipuri de ambarcațiuni, dintre care unele vase din al Doilea Război Mondial expuse în aer liber, bucăți din vasul Titanic ce amintesc de trupurile naufragiaților înmormântați în cimitirul din Halifax.

Nova Scotia este azi un melanj de cultură, istorie și tradiție.