Nunavut


 

Steag

Teritoriu

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Nunavut

Iqaluit

1870

-7 , -6, -5

 

Nunavut este cel mai mare și cel mai nordic Teritoriu Federal canadian, cu o suprafață totală de 1 877 787 kmp, din care 160 935kmp reprezentând partea maritimă a arhipelagului canadian. Acest vast teritoriu se clasează pe locul cinci la nivel mondial ca subdiviziune a unui stat, având suprafața Europei de vest.

Populația din Nunavut este foarte redusă ca număr fiind de două ori mai mică decât cea a Groenlandei care are aceași suprafață. Cei 31 906 locuitori , sunt în marea lor majoritate inuiți, respectiv 83.6% din numărul total. Drepturmare, cea mai vorbită limbă de aici este cea inuită, fiind limba oficială alături de engleză și franceză. Există foarte mulți localnici care vorbesc doar limba inuită.

Cel mai mare oraș al Teritoriului, Iqaluit este și capitala, și este situat în partea estică a teritoriului pe insula Baffin. Următoarele centre importante din Nunavut sunt Rankin, Inlet și Cambridge Bay. Insula Ellesmere din nordul teritoriului găzduiește cea mai nordică așezare permanentă de pe glob, Canadinan Forces Station Alert.

Clima arctică predominantă nu permite practicarea agriculturii singurele industrii fiind cele de exploatare a resurselor naturale, mineritul, extracția țițeiului și a gazelor naturale.

Vânătoarea și pescuitul, cele mai vechi îndeletniciri ale localnicilor din Nunavut, atrag azi mulți turiști și iubitori ale acestor activități dezvoltându-se astfel turismul sursă importantă de venit pentru acest Teritoriu canadian.