Ontario

Motto: loial a început, loial a rămas

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Ontario

Toronto

1867

-6 (Centru)

-5 (Est)

 

Ontario este una din cele mai importante provincii ale federației canadiene, situată în partea est-centrală a continentului nord-american. Este a patra provincie ca suprafață întinzându-se pe 917 741 kmp, dincare aproximativ 15% din suprafață este acoperită de râuri și cele peste 250 000 de lacuri. Ontario este provincia cu cel mai mare număr de locuitori, peste 12 100 000 de locuitori. Partea sudică, este și cel mai dens populata. Aici se află capitala Canadei, Otawa și cel mai populat oraș al națiunii, Toronto,capitala provinciei, cu peste 4mil de locuitori.

Această zonă sudică foarte fertilă și productivă, cândva acoperită de păduri a fost defrișată și folosită pentru agricultură înca din timpul marii colonizări. A urmat apoi dezvoltarea marilor centre urbane, născându-se metropolele din ziua de azi: Toronto, Otawa, Hamilton, London, Kitcherner și altele. Cu toate că dezvoltarea orașelor a dus la scăderea numărului de hectare cultivate există încă zone în sudul provinciei Ontario unde culturile de cereale, legume și tutun amintesc de ceea ce a fost odata ocupația principală a primilor coloniști europeni.

Vastele teritorii nordicce acoperite de păduri și tundră au fost un mediu atât de ostil încât populația se află în număr foarte mic. Ocupația de bază a locuitorilor acestor zone a fost din cele mai vechi timpuri comerțul cu blănuri, în special a celor de castor, foarte apreciate de europeni. Aceștia din urmă au creat Compania Golfului Hudson, care se ocupa cu schimbul de mărfuri cu băștinașii. În timp această companie a devenit foarte bogată, fiind azi una dintre cele mai prolifice companii comerciale din Canada.

Clima provinciei, împarte Ontario în trei regiuni climatice. Ontario de sud, cu un climat continental umed, similar cu cel din centrul provinciei și din zona Marilor Lacuri. În această regiune vara este caldă și ploioasă iar iarna este geroasă cu zăpadă abundentă în special în zona Marilor Lacuri. Aici întâlnim numeroase tornade și furtuni, zona orașului London fiind renumită pentru numărul mare de fulgere. Adoua regiune, Ontario de est, prezintă un climat continental umed mai sever, cu veri fierbinți și ierni lungi și geroase, cu multă zăpadă, asemănându-se destul de mult cu partea sudică a provinciei. Ontario de nord are un climat subarctic, cu veri scurte și răcoroase și ierni lungi și foarte friguroase.

Economia provinciei Ontario este una dintre cele mai puternice din Canada, având ca principal partener de afaceri orașul american Michigan.

Ramura de bază a economiei este industria producă de mașini, aici aflându-se uzinele multor mărci de autoturisme renumite, cum ar fii: Chrysler, General Motors, Honda, Ford și Toyota.

Toronto, capitala provinciei este centrul serviciilor financiare și al sectorului bancar din Canada. Cel mai mare centru informațional (Silicon Valley North), se află în Ottawa, iar regiunea Waterloo găzduiește cartierul general al companiei Research in Motion care produce unul dintre cele mai faimoase brand-uri de telefonie mobilă, Black Berry, atât de apreciat la nivel mondial.

Industria mineritului și a exploatării lemnului este vitală pentru nordul provinciei Ontario. Cu toate acestea, turismul contribuie mai mult decât în oricare altă provincie la bunăstarea economică a regiunii.

Multitudinea întinderilor de apă, oferă turiștilor nenumărate oportunități de divertisment în timpul verii, iar vânătoarea, un sport foarte de practicat pe tot teritoriul Canadei, precum și sky-ul și plimbările cu snowmobilul adună un număr foarte mare de iubitori ai acestor activități tot timpul anului.

Această regiune prezină toamna cea mai mare varietate de culori a naturii de pe întregul continent atrăgând vizitatori din întreaga lume. Foarte mulți turiști americani dar și din alte țări sunt atrași de cazinourile impunătoare și de viața de noapte din orașele de graniță Windsor, Cornwall și Sarnia dar mai ales de frumusețea inegalabilă a cascadei Niagara.

Ontario este și un mare centru cultural și universitar, remarcându-se prin multitudinea muzeelor, galeriilor de artă al evenimentelor care se desfășoară aici tot timpul anului, dar și prin numeroasele universități de prestigiu care atrag studenți de pe tot cuprinsul Canadei și nu numai. Amintim doar câteva dintre acestea: Carleton University, Saint Paul University, University of Ottawa din capitală, Ryeson University, University of Toronto, York University din Toronto, McMaster University din Hamilton sau University of Western Ontario din London.

Așa cum îi stă bine unui oraș capitală, Ottawa are mai multe spații muzeale pe cap de locuitor decât oricare alt oraș canadian. Superb amenajate, în clădiri impresionante moderne, Muzeul Canadian al Civilizației și Galeria Națională a Canadei atrag vizitatori din toată lumea, însă în afară de acestea mai sunt o mulțime de colecții interesante.

Ottawa poate să fie capitala țării, dar Toronto este epicentrul vieții financiare, comerciale și culturale din Canada. În pofida întinderii sale, este un oraș în care e plăcut să trăiești, cu spații publice curate și relativ sigure, cu vecinătăți prietenoase, cu tot felul de oportunități de divertisment și cu frumoase parcuri amenajate pe malurile râurilor.

Tot aici se găsesc și unele din cele mai frumoase muzee și galerii de artă din țară, în special art Gallery of Ontario și magnificul Royal Ontario Museum.

Alte două atracții care nu pot fi ratate când vizitezi acest oraș sunt turnul CN, cu panorama sa amețitoare asupra orașului și plimbarea cu feribotul prin miniaturalul arhipeleag Toronto Islands având strălucitorii zgârie nori din centrul orașului drept fundal.