Quebec

Motto: îmi amintesc

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Quebec

Quebec City

(Orașul Quebec)

1867

-5 (Est)

-4 (Atlantic)

 

Quebec este cel mai întins teritoriu francofon din lume, având suprafața de aproape trei ori mai mare decât Franța și fiind totodată provincia cu cea mai mare populație după Ontario. Cei mai mulți dintre locuitorii săi trăiesc în orașele cele mai importante ale provinciei, care sunt Quebec City – capitala provinciei, Montreal- una dintre metropolele continentului american dar și în Gratineau, Sherbrooke, Saguenay și Trois-Rivieres.

Sudul provinciei este patria arțarului, arborele național al Canadei, a cărui frunză decorează steagul țării. Produs tradițional al regiunii, siropul de arțar reprezintă produsul de export cel mai prețios din punct de vedere al reprezentativității țării.

Numeroasele resurse naturale au ajutat la dezvoltarea economiei interne și a diferitelor ramuri ale industriei precum cea aerospațială, comunicații și tehnilogie, biotehnologie și industria farmaceutică. Toate acestea au contribuit la ascensiunea Quebecului, ajungând astăzi să fie a doua provincie după Ontario ca influență economică în Canada și a 37 putere economică pe plan mondial. Sectoarele economice cele mai importante astăzi sunt cel financiar, transporturile, media, artele și cinematografia, informatica, producția de jocuri video, cercetare medicală, educația, turismul (Quebecul este numită: La belle province/The beautiful province, adică provincia frumoasă) și sportul (clubul de hockey les Canadiens de Montréal).

Quebecul are una dintre cele mai mari rezerve de apă potabilă din lume reprezentând 3% din totalul de apă potabilă de pe planetă.

Pe cuprinsul provinciei regăsim trei zone climatice distincte. Astfel, sudul provinciei este caracterizat de o climă continentală umedă (cu patru anotimpuri distincte dar cu precipitații abundente din cauza vecinătății oceanului). Partea centrală a provinciei are un climat subarctic, cu veri scurte și călduroase și ierni lungi și foarte friguroase. În nord clima e una arctică, cu ierni extrem de friguroase dar scurte și veri lungi dar friguroase. De la sud la nord, temperaturile medii variază vara între 25 °C și 5 °C iar iarna între −10 °C și −25 °C. Temperaturile maxime ating 35 °C vara și −40 °C iarna.

Din punct de vedere cultural, Quebecul este una dintre cele mai prolifice provincii. În Montreal au loc festivaluri precum Festivalul Doar Pentru a Râde, Festivalul Internațional Nopți Africane, Festivalul Luminilor, Festivalul Internațional de Jazz, Festivalul de Film, Festivalul Pop Montreal dar și multe altele. Centrul vechi al Montrealului a fost declarat în 1964 sit protejat de către istorici și arhitecți.

În Quebec, dintre cele 17 universități doar trei sunt anglofone (Concordia University, McGill University și Bishop's University), restul fiind francofone (dintre care în Montreal găsim: École de technologie supérieure, École Polytechique de Montréal, HEC Montréal, Université de Montréal, Université du Québec à Montréal iar în Quebec City găsim: École nationale d administration publique, Institut national de la recherche scientifique, Université Laval ).

Simbolurile provinciei sunt: floarea de crin (simbol al regalității franceze), bufnița de zăpadă, floarea de iris (stânjenelul), mesteacănul și fluturele Amiralul Alb (Limenitis arthemis)

Sărbătoarea națională a Quebecului este 24 iunie, fiind o sărbătoare în onoarea Sf. Ioan Botezătorul, sfântul protector al Canadei.