Saskatchewan

Motto: forța de la mulți oameni

 

 

Steag

Provincie

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Saskatchewan

Regina

1905

-7 (Mountain)

-6 (Central)

 

Saskatchewan este o provincie de preerie asemeni Manitobei cu o suprafață totală de 651 900kmp, o mare parte din aceasta fiind acoperita de lacuri, rezervoare naturale și râuri.

Populația provinciei era estimată în anul 2012 ca fiind de 1 079 958 de locuitori. Cel mai mare oraș din Saskatchewan, Saskatoon, deține și cel mai mare număr de locuitori deși inițial a avut o dezvoltare greoaie, la începutul secolului al XX-lea având doar 100de locuitori. Înflorirea orașului a început în momentul întâlnirii a două căi feroviare, coloniștii venind aici în număr mare pentru a face agricultură.

Este urmat de capitala provinciei, Regina, numit și ”orașul care a făcut și cel mai mult cu cele mai puține mijloace”, inițial un oraș mic în mijlocul unei câmpii aride, fără vegetație și aproape fără apă, dar care s-a dezvoltat în timp într-un oraș important fiind azi centrul producătorilor de cereale din sudul provinciei Saskatchewan și sediul multor instituții guvernamentale cum ar fii : Legislative Building și Royal Canadian Mounted Police Training Academy.

Primii locuitori ai provinciei Saskatchewan, au fost diferite triburi de indieni aborigeni, numiti First Nation și Métis, care au populat aceste zone timp de mii de ani.

Primii coloniști europeni au ajuns aici târziu, în anul 1690, stabilindu-se permanent doar în 1774. Saskatchewan devine provincie a Canadei în anul 1905. În 1992, Guvernul Federal și cel Provincial semnează un act de importanță istorică cu reprezentanții populațiilor băștinașe, prin care acestora li se acordă dreptul și bani de la guvern pentru a cumpăra pământ. Chiar și în prezent mulți canadieni băștinași își investesc banii primiți de la guvern în proprietăți din zonele urbane.

În provincia Saskatchewan, învățământul superior este reprezentat de cele trei universități First Nation University of Canada, University of Regina și University of Saskatchewan.

Turiștii care ajung în această provincie centrală a Canadei care la o primă vedere ar putea părea neinteresantă vor fi foarte plăcut impresionați de numeroasele atracții ale acesteia cum ar fi: Royal Saskatchewan Museum sau Parcul Wascana Centre din Regina, impresionant prin suprafața sa de 950ha, sau Mendel Art Gallery, Western Development Museum, Batoche National Historic Site, Battlefort National Historic Site din Saskatchewan.

Trebuie menționate parcurile Naționale de o rară frumusețe: Grasslands National Park, unde întâlnim așa numita lână a preeriilor, formată din peste 40 de specii de ierburi, Cypress Hills Interprovincial Park, împărțit între Saskatchewan și Alberta, cu dealuri înalte de peste 1450 de metrii și Prince Albert National Park, a cărui atracție particulară stă în faptul că îmbrățișează două din ecosistemele majore ale Canadei, plopii care se întrețes cu ierburile preeriei în sud și pădurile boreale cu molid zadă și pin în nord.