Yucon


 

Steag

Teritoriu

Capitală

Anul intrării în Confederație

Fus orar

Yukon

Whitehorse

1898

-8

 

Yucon este cel mai vestic și cel mai mic dintre teritoriile Canadei. Capitala teritoriului Yukon, orașul Whitehorse care este și cel mai mare oraș, deține două treimi din totalul populației. Al doilea oraș ca mărime este Dowson City care până în anul 1952 a fost capitala Teritoriului. În afara limbilor oficiale engleza și franceza, Yucon recunoaște și limba nativilor indigeni First Nation.

Aici se află Mount Logan, cel mai înalt (5 959 metrii) munte din Canada (aflat în Kluane Natinal Park and Reserve) și al doilea ca mărime din America de Nord după Denali din statul Alaska.

Climatul teritoriului este arctic în nord, subarctic în partea centrală și continental umed în sud, unde se învecinează cu provincia British Columbia.

Economia Teritoriului Yukon, are la bază industria mineritului, prin extracțiile de aur, argint, mercur, cupru zinc și azbest, dar și industria manufacturieră de mobilă, textile și hidroelectricitatea joacă un rol important în bunul mers al economiei din această zonă.

Turismul reprezintă atracția majoră aici și se face în diferite forme. Iubitorii de natură și aventură vor găsi în Yucon, locul ideal pentru a-și petrece timpul în diferite modalități: vânătoare, pescuit, sporturi de apă prin aventuroasele plimbări în canoe sau caiac, pe numeroasele râuri repezi de munte. Deasemenea ski-ul și snowboard-ingul sau cățăratul pe ghețari și cursele de sănii trase de câini sunt foarte mult practicate și apreciate nu doar de turiști dar și de localnici.