07 November 2013 - 30 November -1

GUVERNUL CANADEI SI FEDERATIA COMUNITATILOR FRANCOFONE SI ACADIENE DIN CANADA CELEBREAZA SAPTAMANA EMIGRANTILOR FRANCOFONI

Reprezentantul Guvernului Canadei Chris Alexander (ministrul cetateniei si al imigrarii), si Marie-France Kenny presedintele Federatiei comunitatilor francofone si acadiene din Canada celebreaza Saptamana Emigrantilor Francofoni in cadrul ceremoniei din 5 noiembrie 2013 din Ottawa.

Canada s-a bucurat sa primeasca 3 685 de imigranti francofoni in 2012, mai mult cu 4% decat in 2011.

“ Am inregistrat o crestere anuala consistenta a numarului minoritatii francofone din anul 2006, si vom continua sa promovam si sa intarim fracofonia canadiana.” a declarat ministrul Alexander. “ Aceasta este o oportunitate pentru francofonii din toata tara sa se adune si sa sarbatoreasca cultura lor unica, cultura care continua sa defineasca si sa incununeze identitatea nationala a Canadei “.

Sute de activitati au loc in Canada in aceasta saptamana pentru a celebra comunitatile minoritare vorbitoare de limba franceza.

“ Pentru noi, imigrantii sunt indivizi sau familii care contribuie la prosperitatea comunitatii noastre, ei sunt oameni de afaceri si profesionisti care detin roluri importante in organizatiile noastre francofone, ei sunt profesorii, doctorii si agentii nostri pentru dezvoltare. Dar cel mai important este faptul ca acestia sunt participanti activi in comunitatile noastre francofone aducand astfel divesitate, lucru de care suntem foarte mandrii,”a declarat Marie France Kenny, presedintele FCFA.

Imigrarea detine un rol decisiv in promovarea dezvoltarii comunitatilor minoritare francofone. “ Guvernul nostru va continua sa atraga cei mai luminati imigranti francofoni pentru a asigura inflorirea comunitatilor fracofone in toata Canada,” a spus Alexander. “Intarirea acestor comunitati francofone este parte din planul nostru pentru cresterea economica si a prosperitatii pe termen lung in toata tara.”

“ Adesea se spune ca este nevoie de un sat pentru a creste un copil. De asemenea este nevoie de o comunitate pentru a primii un imigrant. De aceea, in ultimii zece ani am creat retele, servicii si structuri care sa sustina imigrantii si familiile lor”, a adaugat doamna Kenny.