Cont Bancar

În Canada bankingul este foarte simplu. Instituţiile financiare oferă toate serviciile moderne, uşor de utilizat, de la online banking până la bancomate (în Canada bacomatele se numesc ABM, în loc de ATM).

Deschiderea unui cont bancar este inevitabil, pentru că în majoritatea cazurilor, plata salariaţilor se face direct în conturile bancare ale acestora. Acesta nu este singurul motiv pt. care aveţi nevoie de un cont bancar. De obicei, chiria, facturile la utilităţi şi de telefon, se plătesc de asemenea din conturile bancare.

În momentul alegerii băncii unde vreţi să deschideţi contul, trebuie luat în considerare cât de departe este cea mai apropiată filială de la locul de muncă sau reşedinţă, sau dacă există un acord între instituţia financiară respectivă şi angajator / universitate cu privirea la taxe bancare reduse.

După ce aţi selectat banca, trebuie să mergeţi la filiala acesteia pentru a preciza ce fel de cont doriţi să deschideţi. Veţi avea nevoie, de un document de identificare eliberat de către guvernul canadian (paşaport, permis de conducere, card de asigurare socială), precum şi o dovadă a adresei de reşedinţă (cum ar fi factura la utilităţi). De la străini se cere în mod normal, o adeverinţă de la angajator / instituţia de învăţământ sau o recomandare a băncii anterioare.

Cele mai mari bănci din Canada sunt:

-Royal Bank of Canada (www.royalbank.com)
-TD Canada Trust (www.tdcanada.com)
- Canadian Imperial Bank of Commerce (www.cibc.com)
- Bank of Nova Scotia (www.scotiabank.com)
- Bank of Montreal (www.bmo.com)

Aproape fiecare oraş canadian are sucursale ale acestor bănci. Unele dintre aceste bănci oferă o serie de facilităţi noilor veniţi, cum ar fi scutirea de comision pt. administrarea contului, timp de un an de zile, comision mic pt. tranzacţii, şi altele. Trebuie să ştiţi că în Canada există un comision pentru administrarea conturilor, cel mai mic fiind în jur de 4-5 CAD/lună. În cazul în care depuneţi de la 1000 CAD în sus, veţi fi scutiţi de plata acestui comision.

Dintre marile bănci internaţionale, HSBC, Citibank, ING Bank, UBS, au de asemenea reţele locale în Canada.