După ce ajungeți în Canada

La sosirea pe aeroport sunteți direcționat către ghișeul serviciului canadian de control frontieră. Aici vi se va verifica viza de imigrant și o să fiți îndrumat către biroul de imigrație din cadrul aeroportului pentru a vă înregistra ca rezident permanent.

Aici vi se pot pune întrebări legate de datele personale și proiectul de imigrare, vi se va cere să dovediți fondurile necesare pentru a trăi în Canada. Sunteți obligat să răspundeți la toate solicitările.

Dacă viza este în termen dacă pașaportul nu este expirat și dacă nu sunt alte probleme, din acest moment sunteți rezident permanent canadian. Cardul de rezident vă va fi trimis ulterior la adresa menționată de dumneavoastră ofițerului de la Serviciul Imigrări.

Dacă aterizați pe unul din principalele aeroporturi canadiene (Toronto, Montreal sau Vancouver) aveți avantajul de a găsi aici biroul de primire pentru imigranți. De la acest birou primiți informații despre toate serviciile de care aveți nevoie.

Acte necesare

Există trei tipuri de acte necesare în Canada: Cardul de rezident permanent/ Carte de Resident Permanent/ Permanent Resident Card, Numărul de asigurare socială/ Numero d'Assurance Sociale/ Social Insurance Number și Cardul de sănătate / Carte Assurance Maladie/ Health Card.

Cardul de rezident permanent/ Carte de Resident Permanent/ Permanent Resident Card, este echivalentul buletinului românesc și atestă statutul de rezident permanent canadian. Cererea pentru acest act se face în momentul în care ajungeți în Canada și vă înregistrați ca rezident permanent.

Numărul de asigurare socială/ Numero d'Assurance Sociale/ Social Insurance Number, este necesar pentru a vă putea angaja în Canada sau pentru a putea beneficia de anumite servicii oferite de guvern. Acest număr este înscris pe un card și este bine să nu îl folosiți în locul Cardului de rezident permanent, deoarece numărul înscris pe card este folosit de autorități pentru a ține evidența veniturilor, impozitelor a contribuțiilor plătite dar și a programelor de asistență accesate.

Acest număr se obține în urma unei cereri adresate biroului Ressources Humaines et Developpement des competences Canada (RHCC) / Human Resources and Skills Development Canada (HRSDC). Cererea de poate trimite onlune sau prin poștă.

Cardul de sănătate / Carte Assurance Maladie/ Health Card, vă asigură accesul la serviciile medicale. Sistemul de sănătate canadian (vezi aici detalii – trimitere la De ce Canada, sist de sănătate) este gratuit pentru posesorii acestui card.

Acest card se obține în urma unei cereri adresate ministerului responsabil pentru programul de sănătate al provinciei în care doriți să vă stabiliți.

Deoarece o să primiți acest card abia după trei luni după ce depuneți cererea, este indicat să faceți acest demers cât mai repede dar și să aveți o asigurare medicală privată făcută în România sau în Canada pentru această perioadă.

După ce primiți cardul, vă puteți înscrie la un medic de familie și la un dentist. Este bine să aveți istoricul medical din România pentru a-l arăta medicului la care doriți să vă înscrieți. Istoricul vaccinurilor copiilor este obligatoriu de prezentat la înscrierea în sistemul de învățământ.

Numărul pentru urgențele medicale este 911.

Vezi aici lista doctorilor români care practică în Canada.

Închirierea unui apartament

În primul rând trebuie să știți că în Quebec, orice închiriere se face pe minim un an de zile, iar contractul încheiat se numește Bail. Regie du longement este regia care reglementează toate obligațiile chiriașului și ale proprietarului.

Este important să știți, că orice modificare de chirie o să fie anunțată cu minim trei luni înainte de expirarea contractului, iar dacă dumneavoastră doriți să vă mutați trebuie să anunțați acest lucru deasemenea cu trei luni înainte de expirarea contractului, altfel acesta se reânoiește automat pentru încă un an.

În Canada, chiria pentru un apartament poate sau nu să conțină plata utilităților Apartamentul poate să fie mobilat, semimobilat sau nemobilat. Chiria nu depinde de suprafața apartamentului ci de numărul de camere. Înainte de a semna, trebuie să clarificați toate aspectele legate de starea în care primiți apartamentul (curat și renovat sau nu), de includerea în chirie sau nu a locului de parcare sau a boxei pentru depozitare.

Primul loc de muncă

După ce aveți numărul de Asigurare socială, prioritatea dumneavoastră este bineânțeles ocuparea cât mai rapidă a unui loc de muncă.

Pentru a obține o ofertă de muncă puteți apela la una din agențiile de plasare a forței de muncă sau puteți căuta dumneavoastră o ofertă în ziarele dedicate. Bineânțeles, cea mai facilă modalitate de a ocupa un post este să fiți recomandat de un prieten. Daca acest lucru nu este posibil, sunt câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgeți.

În primul rând, trebuie să știți ce vreți și ce puteți munci în Canada. Ulterior, trebuie să determinați titulatura canadiană pentru ocupația vizată pentru a putea afla condițiile în care puteți să practicați această meserie. Sunt anumite meserii care necesită intrare într-un ordin, dar sunt și altele pentru care este suficientă echivalarea diplomei sau specializării.

Uneori este mai greu să găsiți un post pentru o muncă calificată decăt pentru una necalificată. Dar dacă ati primit viza de rezidență permanentă, acest lucru s-a întâmplat și datorită specializării dumneavoastră, deci este nevoie de dumneavoastră în Canada!

Cel mai important lucru este să doriți să munciți și să vă amintiți că aveți o viză de rezidență permanentă care vă oferă pe piața muncii cel puțin aceleași drepturi și obligații ca pentru orice cetățean canadian.