Înainte de a pleca spre Canada

Viza de emigrare nu se poate prelungi! Imediat ce primiți viza de emigrare pentru Canada puteți pleca, dar dacă ajungeți după data expirării vizei de emigrare (viza e valabilă de obicei 8-10 luni) trebuie să reluați tot procesul de obținere a unei noi vize.

Pregătiri înainte de plecare

Înainte de a pleca din România și de a începe o nouă viață în Canada, e bine să vă asigurați un start bun. Pentru aceasta, e bine în primul rând să vă plătiți toate datoriile pe care le aveți în țară – la regiile autonome, impozite și taxe, asigurări.

În momentul în care aveți viza de rezidență permanentă pentru Canada, puteți începe să căutați un bilet de avion și o cazare pentru prima săptămână. Dacă nu aveți prieteni care să vă găzduiască pentru o vreme, puteți sta în primele zile la motel. Există peste tot moteluri sau hoteluri relativ ieftine și nu departe de aeroport. Bineânțeles că după primele zile o să incercați să găsiți o chirie. E de preferat ca prima chirie să o luați pe o lună sau două. După acest termen o să știți mult mai bine de ce aveți nevoie în continuare.

Dacă nu doriți să luați la dumneavoastră toți banii trebuie să știți că unele bănci din România au carduri foarte avantajoase și făcând un cont cu card atașat puteți retrage în Canada banii cu un comision minim.

E bine de asemenea ca înainte de plecare să faceți un control stomatologic și puteți face și un OPT (orto-pan-tomografie). Un control oftalmologic este de asemenea indicat deoarece asemeni intervențiilor stomatologice, acestea nu sunt acoperite de asigurarea medicală canadiană.

Solicitați din timp foile matricole, programa școlară de la facultăți precum și descrierea cursurilor urmate. Evitați în acest fel pierderi de timp și bani.

Biletul de avion nu este ieftin și de aceea este bine să îl achiziționați după ce comparați mai multe oferte. Deoarece există tot timpul promoții diferite la diferite companii aeriene, e bine să apelați la o agenție dar să căutați și dumneavoastră în același timp.

Ce este obligatoriu să luați cu dumneavoastră în Canada

Este obligatoriu să aveți la dumneavoastră (in bagajul de mână) la sosirea în Canada pașaportul cu viza de rezidență permanentă și confirmarea rezidenței pentru fiecare membru al familiei.

Banii necesari (vezi aici suma minimă necesară) pentru a vă întreține sunt nu numai necesari, ci vi se va cere să arătați dovada existenței lor la aterizare pe aeroport.

Ce merită să luați cu dumneavoastră în Canada

Există o serie de documente importante pe care este indicat să le aveți cu dumneavoastră: toate diplomele obținute (în original și cu traducerea legalizată), toate actele de identitate și certificatele pe care le aveți (certificat de naștere, de căsătorie, de divorț, actele de adopție, certificate de competență, permis de conducere). Pentru toate actele e bine să faceți traducerile și legalizările înainte de a pleca din țară pentru că e mai comod și mai ieftin.

Este bine să aveți cu dumneavoastră și adeverințele care să ateste cursurile urmate sau munca de voluntariat, scrisori de recomandare de la angajatori sau clienți.

Fișele medicale în care sunt consemnate vaccinările și istoricul medical pot să fie de ajutor. De asemenea, dacă aveți prescripții medicale pentru ochelari sau alte boli e bine să le luați la dumneavoastră.

Dacă folosiți ochelari sau lentile de contact, asigurați-vă că aveți o pereche de schimb, pentru că în Canada e mult mai scump să le refaceți.

Puteți lua și medicamente cu dumneavoastră, dar numai dacă acestea sunt însoțite de o rețetă sau o scrisoare medicală și numai în ambalajul lor original, sigilat.

Merită să luați cu dumneavoastră laptopul sau un alt aparat electronic de valoare, dar trebuie să nu uitați să luați și un transformator, deoarece în Canada prizele sunt la 110V.

Îmbrăcămintea de sezon este singura care merită adusă. Orice lucru pe care nu îl poti folosi în primele trei luni, îl puteți primi în colet atunci când o să aveți o adresă stabilă.

Ce nu merită să luați cu dumneavoastră în Canada

În general orice obiect de care nu aveți nevoie în primele trei luni nu merită luat cu dumneavoastră. Orice obiect se poate trimite ulterior cu vaporul.

Aparatele electrocasnice sau electronice însă nu merită să le păstrați. O să vă puteți în curând permite altele noi, care să fie adaptate și la sistemul electric canadian.

Cărțile de valoare le puteți împacheta și puteți ruga pe cineva să vi le trimită ulterior cu vaporul. Cărțile sunt în general grele, și dacă nu sunt de valoare e mai ușor să le achiziționați din Canada (www.amazon.com ) este un site care are o secțiune dedicată cărților de specialitate la prețuri foarte avantajoase.

Vasele și vesela nu merită aduse în Canada. Puteți cumpăra de aici la mâna a doua pentru început orice doriți. Același lucru este valabil și pentru unelte sau mobilier.

Îmbrăcămintea pentru extrasezon (dacă este de calitate) sau orice echipament sportiv de marcă care este greu sau voluminos poate fi trimis ulterior prin poștă.

La momentul sosirii în Canada, trebuie să declarați toate bunurile aduse cu dumneavoastră precum și pe cele care vor intra în țară separat. Aveți obligația de a declara și suma de bani pe care o introduceți în Canada dacă aceasta depășește 10 000 dolari canadieni, indiferent de forma sub care aduceți banii.