Zborul cu avionul

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi cănd vă planificaţi călătoria cu avionul, după achiziţionarea biletului, este să sunaţi la compania cu care urmează să zburaţi şi să vă interesaţi de toate detaliile legate de zbor, numărul, dimensiunea, şi greutatea bagajelor pe care vreţi să le luaţi cu dumneavoastră. Trebuie să ştiţi că fiecare companie aeriană îşi are propriile reguli. Sunt companii care cer o sumă suplimentară de bani, pentru a permite să ai bagaj de cală (în general companiile'' low cost''). În funcţie de destinaţie, în general, greutatea maximă a bagajelor poate fi: pentru Europa - 20 kg/pers.(clasa Economy), pentru USA/Canada - 2x32 kg/pers.

Foarte mare atenţie trebuie acordată limitelor cantitative pentru produsele care se introduc în Canada, fie în bagajul de cală, sau cel de mână. Cantităţile maxime autorizate sunt : 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin ; 8.5 l bere ; maximum 200 ţigări ; 50 de trabucuri ; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantitaţile ce depaşesc aceste limite este necesară o autorizaţie specială. Cantitaţile admise sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu în parte. Este esenţială evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală, precum şi a semiţelor de plante sau a pamântului. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale. Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă legal din Canada este de 10.000 dolari canadieni de pesoană. Dacă doriţi să transportaţi sume mai mari de bani, trebuie obligatoriu să îi declaraţi, şi să obţineţi o autorizaţie de la autoritaţi.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor ( www.inspection.gc.ca ) sau Agenţia Serviciilor de Frontieră Canadiene ( http://www.cbsa-asfc.gc.ca/ ).

Este de asemenea foarte important să luaţi în calcul lista obiectelor interzise la bordul aeronavelor, iar aceasta diferă de la o companie la alta, motiv pentru care este bine să cereţi un exemplar pe care să-l studiaţi înainte de a începe pregătirea bagajelor.

Există o serie de obiecte al căror transport cu avionul, este total interzis : materialele explozive sau similare de orice natură, arme de foc, muniţie, artificii, rachete de semanlizare, rezerve de oxygen, aerosoli industriali de vopsire, lustruire, ştergere şi curătare chimică, gaze comprimate, inflamabile, lacrimogene, iritante, spray-uri paralizante, adezivi, lichide volatile, substanţe corozive, acizi, detergenţi, substante radioactive, materiale nucleare, surse cu izotopi, orice sursă de radiaţie, baterii acide, vopsele, tiner, toluen, diluanţi, solvenţi, substanţe iritante, medical-infecţioase, otrăvuri de orice fel, cianuri, alte substanţe toxice.
Există şi o serie de obiecte care fac excepţie de la această regulă : armele de panoplie, (spadele, pumnalele, arcuri cu săgeţi, puşti,sau pistoale), cuţitele de uz casnic şi alte obiecte similare. Armele de foc şi muniţia pentru vânătoare sau tir sportiv, pot fi transportate doar îi regim special, ca bagaje de cală în conformitate cu regulile companiei de ransport,(cerere specială, declaraţie, acte de provenienţă, şi dovada legală pentru deţinerea acestora), şi legislaţia ţării de destinaţie. Companiile aeriene nu îşi asumă responsabilitatea pierderea sau distrugerea obiectelor de valoare dacă le-aţi pus în bagajul de cală, fără să declaraţi bagajul '' fragil''.
Bicicletele sunt acceptate la transport doar ca bagaj de cală, în schimbul unei taxe. Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi ori schi nautic, care nu depaşeşte greutatea de 15 kg, se percepe o taxă, iar peste această greutatea mai sus menţionată, veţi plăti tariful de excedent de bagaj.

În cazul trnsportului obiectelor de artă trebuie să deţineţi o adeverinţă eliberată de autoritaţile competente din care să rezulte că acestea nu fac parte din Patrimoniul Cultural National. Aceeaşi instituţie vă poate elibera şi un "Certificat de export temporar".