• 1Ce beneficii am ca și rezident permanent canadian? 

  Rezidenții permanenți canadieni și cetățenii canadieni se bucură de aceleași drepturi și privilegii (asigurare medicală gratuită, școlarizarea primară gratuită, asistență socială din partea guvernului, etc) cu trei excepții:

  -rezidenții permanenți nu au drept de vot

  -rezidenții permanenți nu au dreptul să dețină un pașaport canadian

  -rezidenții permanenți pot fi deportați dacă se fac vinovați de anumite condamnări penale

  ~!~Close X~!~
 • 2Cât timp durează procesul de obținere a vizei de rezidență permanentă? 

  În funcție de programul ales și de meseria pe care o practicați, întregul proces poate să dureze de la 8 luni la 18 luni.

  ~!~Close X~!~
 • 3Cum știu dacă sunt eligibil pentru a emigra în Canada? 

  Completează testul online gratuit aici, și în maxim 24 de ore consultanții ProCanada vă vor comunica rezultatul. Eligibilitatea se determină în funcție de mai mulți factori, precum vârsta, nivelul de studii, experiența în muncă, nivelul lingvistic, familie, etc.

  ~!~Close X~!~
 • 4Ce costuri implică procesul de emigrare în Canada? 

  Costurile diferă în funcție de provincia în care doriți să vă stabiliți și pentru care vă calificați. De exemplu, pentru a emigra ca și skilled worker/ travailleur qualifié în provincia Quebec, aveți nevoie de 3400 euro pentru o persoană sau 5600 euro ca și cuplu. Pe lângă această sumă, atunci când ajungeți în Canada trebuie să aveți la dumneavoastră 2924 dolari/persoană sau 4288 dolari/cuplu, bani necesari pentru a vă întreține în primele trei luni.

  ~!~Close X~!~
 • 5Pot aplica singur sau am nevoie de o firmă de consultanță pentru a obține viza de rezidență permanentă canadiană? 

  Nu este obligatoriu să apelezi la o firmă de consultanță. Avantajele de a apela la serviciile biroului de consultanță ProCanada sunt:

  -siguranța că dosarul este bine și complet întocmit

  -siguranța că formularele sunt corect completate

  -siguranța că toate actele necesare sunt corect traduse și legalizate conform normelor canadiene în vigoare

  -siguranța că ați ales programul de emigrare potrivit pentru dumneavoastră

  -evitați întârzierile datorate erorilor în completarea cererii sau a altor inadecvențe

  -evitați pierderea de timp și bani datorate neîntocmirii corecte a dosarului

  -beneficiați de pregătiri și simulări pentru interviu

  -beneficiați de asistență specializată pe toată durata procesului de emigrare în Canada

  Apelând la serviciile biroului de consultanță ProCanada beneficiați de experiența și profesionalismul consultanților noștrii la mai mici tarife de pe piață.

  ~!~Close X~!~
 • 6După cât timp primesc cetățenia canadiană? 

  Cetățenia canadiană se obține după 1095 zile petrecute pe teritoriul Canadei ca și rezident permanent. Cetățenia nu se obține automat, trebuie să depuneți o cerere și să susțineți un interviu în fața autorităților canadiene responsabile cu imigrarea.

  ~!~Close X~!~
 • 7Cum găsesc un loc de muncă în Canada? 

  După ce ajungeți în Canada și aveți cardul de rezident permanent, cel mai ușor este să apelați la o agenție de plasare a forței de muncă. Aceste agenții au înțelegeri contractuale cu mulți angajatori iar acest lucru le permite să afle de eliberarea unor posturi înainte ca acestea să fie publicate pe website-urile de profil.

  Dacă totuși nu doriți să apelați la o astfel de agenție (din motive materiale sau alte motive), puteți căuta un loc de muncă pe numeroasele website-uri dedicate. Dintre acestea, cele mai populare sunt: hotjobs.ca , monster.ca, manpower.ca, job.com, allstarjobs.ca, workopolis.com.

  Cea mai mare șansă de reușită o aveți dacă prietenii sau cunoștințele vă recomandă companiilor pentru care lucrează ei.

  ~!~Close X~!~
 • 8Există mulți români în Canada? 

  Da, în Canada sunt peste 200 000 de români. Aceștia sunt răspândiți pe tot teritoriul Canadei și mulți dintre ei formează comunități românești virtuale sau fizice, având sedii. Aceste comunități s-au format după anumite centre de interes precum religia, meseria sau ideologia (forumurile de discuții).

  Dacă doriți să faceți parte din aceste comunități este foarte simplu, și în plus, membrii vă pot ajuta cu informații despre joburi, sfaturi sau uneori chiar material.

  În toate marile orașe există magazine cu produse românești, restaurante cu specific românesc, există medici români, avocați și notari.

  ~!~Close X~!~
 • 9Pot folosi carnetul de conducere românesc în Canada? 

  Permisul de conducere românesc este valabil trei luni de zile din momentul în care ați ajuns în Canada. După aceste trei luni, va trebui să obțineți permisul de conducere canadian.

  ~!~Close X~!~
 • 10Am nevoie de mașină în Canada? 

  Nu este neapărat nevoie să aveți o mașină. Transportul public este bine pus la punct în toate marile orașe ale Canadei, în plus este mai ieftin și mai rapid. Mașina este utilă atunci când locul de muncă este în afara orașului sau pentru a merge la cumpărături, în excursii sau vacanțe.

  ~!~Close X~!~
 • 11Care este salariul minim în Canada? 

  Salariul minim diferă de la o provincie la alta. Astfel în Quebec este de 9.90 CAD/oră, în Ontario 10.25 CAD/oră, în Alberta 9.40 CAD/oră, British Columbia 10.25 CAD/oră, iar Nunavut aproape 11 CAD/oră. (http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/story/2012/05/01/bc-minimum-wage-hike.html)

  ~!~Close X~!~
 • 12Care este suma necesară pe lună pentru a trăi decent în Canada? 

  Pentru ca o persoană să poată trăi decent în Canada are nevoie de minim 800$/lună. Acești bani sunt suficienți pentru a plăti chiria, utilitățile și acoperă costul coșului lunar.

  Spre exemplu, chiria pentru un apartament cu o cameră variază între 500$ și 1000$ funcție de oraș, utilitățile sunt 20$ - 30$, telefonul 20$ - 40$, cablu TV 25$ – 50$, internet 40$, alimente (pentru o persoană/lună) 200$ - 300$, litrul de benzină/motorină 1.15$ - 1.50$.

  ~!~Close X~!~